keskiviikko 29. syyskuuta 2021

Suomen kansantalouden nousu

 Suomen kansantalouden nousu

Suomen kansantalouden nousu koronaviruksen aallonpohjasta on selvä asia. Minulla on kuitenkin vielä kirkkaassa muistissa kepun ja kokomustan yhteistyöllä itse aiheutetun kovan markan epäonnistuneen talouspolitiikan jälkihoidon järkyttävät seuraukset 1990-luvulla.

Nyt ovat melkein yhteen ääneeen esitetyt kannanotot kokomustan Petteri Orpon ja syvänvihreän kepun valtiovarainministeri Annika Saarikon verotuksen helpottamisesta.
Marxilaisena taloustieteilijänä, jonka kirjoituksia diktatorinen porvarillinen lehdistö ei juuri julkaise, ehdotan seuraavaa etenemisjärjestystä:
  1. 1. Edessä olevan aluehallinnon ja soteuudistuksen rahoitus on turvattava täysimääräisesti. Sveitsissä aluehallinto on toiminut loistavasti lähes 800 vuotta ja Sveitsi on maailman rikkaimpia ja tasa-arvoisimpia maita.

  2. 2. Kuntien talouden ei pidä päästää romahtamaan sote-uudistuksen myötä. Erityisesti koulutus tarvitsee lisärahoitusta.

  3. 3. Suomen tieteellinen ja tutkimuksen kehitystaso on vakavasti uhattuna rahoituksen vähenemisen myötä. Suomi ei menesty pelkästään bulkkitavaran (esim. selluloosan) viennin avulla.

  4. 4. Suomen kapitalistit ja pikkuporvaristo pärjäävät vähemmälläkin törsäilyllä, mutta on paljon köyhiä suomalaisia, joiden elintasoa on kohotettava. Kansantalouden maailmanhistoria osoittaa kiistattomasti, että tuloerojen pienentäminen nostaa talouskasvua.

maanantai 27. syyskuuta 2021

Euroopassa uusia tuulia

 Euroopassa uusia tuulia

Vapaa markkintalous sai viettää 30 vuotta voittoaikaansa "reaalisosialismin" romahtamisen ja Euroopan Unionin laajentamisen jälkeen. Nyt alkavat olla käsillä tämän Monopoli-pelin hedelmät. Konservatiivinen ja äärikansallinen politiikka alkavat näivettyä, koska ne ovat johtaneet vain varallisuus- ja tuloerojen kasvuun ja kansantalouden ongelmien lisääntymiseen rajoittuneisuudellaan, mikä ei mahdollista kaikkien yhteiskunnallisten voimien hyödyntämistä kansantaloudessa. Sanna Marinin hallitukselle ei tuottanut vaikeuksia Juha Sipilälle ylittämättömäksi rajaksi muodostuneen 72 prosentin työllisyysasteen ylittämisen.
Omalta vaatimattomalta osaltani tiedän, että tunnollisen tarkka suunnittelu voittaa aina kaikenlaisen markkinatalouden haihattelun. Niinpä väitän, että Haukiputaan kunnan alueella kouluverkko on ylivoimaisesti toimivampi kuin muun Suur-Oulun alueella, missä ei olla vaivauduttu samaan suunnittelutarkkuuteen.

Euroopalla alkaa pian olla mahdollisuuksia saavuttaa suunnitelmallisuuden avulla ilmastokysymysten ja talouskasvun näennäisen ristiriidan ratkaiseminen, kun useissa maissa vasemmistopuolueet ovat vahvistaneet asemaansa, viimeksi Saksassa. Keinottelukapitalismille ei ole pakko antautua.

torstai 23. syyskuuta 2021

USA luotettavana kumppanina

 USA luotettavana kumppanina

Vuosien mittaan olen kirjoittanut USAsta lukuisan määrän blogijuttuja, joissa olen arvioinut ja arvostellut sen maailmanpolitiikkaa. Sitä ymmärtääkseen pitää tuntea USAn uudisraivaajien mielialat, jotka jatkuvat nykyaikaan asti erityisesti aselain kautta.

Uudisraivaajilla on ollut aina vihollisia: ensiksi intiaanit, jotka piti tappaa lähes sukupuuttoon, sitten ranskalaiset, espanjalaiset ja jopa britit. Nykyään omassa maassa ovat uhkana neekerit ja latinot - republikaanien mielestä vielä kaikki liberaalit.

Ulkopuolisia uhkia ovat olleet pieni saarivaltio Kuuba, Venäjä ja nyt viimeisenä Kiina. Natsi-Saksaa USA ei oikeasti pitänyt vihollisena, sillä valkoinen väestö samastui hyvin saksalaisiin. Kun Natsi-Saksa osoitti heikkenemisen merkkejä, USA näki tilaisuutensa tulleen valloittaakseen Euroopan, varsinkin siksi, kun Neuvostoliitto eteni nopeasti Itä-Euroopassa. Siitä alkoi valtataistelu, joka jatkui kylmänä sotana.

Nykyään on turha luoda peikkoja Venäjän uhasta. Jo Afganistanin sota osoitti puhumattakaan viime vuosien tapahtumista, ettei Venäjän kansantalous kestäisi minkäänlaisia sotia. NATO on nykyisellään USAlle pelkkä härnäysväline Venäjää kohtaan. Kun EU on lisäksi vanhojen poliitikkohoriskojen leikkikenttä, USAlla ei ole mitään syytä panostaa Euroopan puolustukseen.

Sen sijaan Kiina on USAlle todellinen uhka - ennen kaikkea taloudellisesti. Siksi Ranska ajettiin nurin Australian sukellusvenehankinnassa. USAn strategia Tyynellä valtamerellä perustuu ennen kaikkea yhteistyöhön Japanin, Etelä-Korean ja Australian kanssa. Ison Britannian osuus siinä on vielä arvoitus. Pohjois-Korea on tästä hyvin tietoinen ja siksi pyrkii varustautumaan. Euroopassa, kuten Suomessa, sen sijaan huuhaillaan sitä sun tätä.

keskiviikko 8. syyskuuta 2021

Suomalaista talousajattelua

Suomalaista talousajattelua

Näyttää siltä, että Suomessa on toistumassa 2000-luvun alun talousvirhe. Vaikka kapitalisteille lisättiin verohelpotuksia, niin kertyneet voitot vietiin veroparatiiseihin. Kun muualla maailmassa alkoi nousukausi, niin Suomessa se tukahtui liian alhaiseen tuottavuuteen. Ei ollut sijoitettu tuotannon kehittämiseen eikä tutkimukseen. Nytkin oltiin jo leikkaamassa rahoitusta pahaan aikaan. Ihmettelen sitä, missä Suomessa piilee oikeanlainen talousajattelu, joka ymmärtäisi maaimantalouden kulkua?

Montereyn popfestivaalista Maapallon nykytilaan

Montereyn popfestivaalista Maapallon nykytilaan

Katsoin tänään uudelleen Montereyn popfestivaalista 16.-18.6.1967 tehtyjä kolmea videota (vain amerikkalainen A-koodi). Festivaali julisti ensimmäisen kerran nykyaikaista rauhan ja kansojen ystävyyden aatetta. Kuinka kauas ja väärään suuntaan on edetty nykyisessä "vapaan" markkinatalouden aatteessa, joka sai ponnahduslaudan "reaalisosialismin" romahtamisesta vuonna 1991.

Kaikkien sitä kannattavien pitäisi lukea Karl Marxin Pääoma (tai yksinkertaisemmin pelata Monopoli-peliä), joka osoittaa, miten se kasvattaa ihmisten ja kansojen eriarvoisuutta.
Käsittämättömällä ylimielisyydellä (arroganttiudella) länsimaat USA:n johdolla yrittävät levittää aatettaan kaikkialle maailmaan. Euroopan Unionin sisälläkin rakennetaan piikkilanka-aitoja muita vastaan. Suomessa menestyy hyvin junttisuomalaisten puolue muukalaisvastaisella politiikallaan.

Kaikki on toisintoa 1930-luvulta, mikä johti toiseen maailmansotaan. Ajatellaanpa vaikka käynnissä olevaa koronarokotusta. Länsimaissa puhutaan jo kolmannesta rokotuskerrasta, kun useissa Afrikan maissa vasta muutama prosentti ihmisistä on saanut ensimmäisen rokotteen. Samaan aikaan Maapallon ilmasto hengittää myrkytysoireissaan.