maanantai 19. kesäkuuta 2023

Luonto valmistautuu juhannuksen viettoon

Luonto valmistautuu juhannuksen viettoon

Kylmän alkukesän jälkeen luonto on lähtenyt täysillä valmistautumaan keskikesän juhlaan, juhannukseen. Lämpöä ja valoa riittää ja kasvu on valtaisaa. Vihreä ja valkoinen ovat juhannuksen päävärit, joihin ilta-aurinko antaa vielä oman sävyvivahteensa.

Useiden maiden lipuissa vihreä on vain toive siitä, että heidänkin maansa olisi vihreä aavikon ruskean sijaan. Tämä tavoite olisi saavutettavissa, mutta edellytyksenä on, että luonnosta pidetään huolta.

Toivotan kaikille rentoa juhannuksen odotuksen aikaa.


Pihani kukoistaa vähällä vaivalla. En lannoita enkä myrkytä kasveja, vaan riittää se, että ruokin lintuystäviäni talvikauden ajan. Liikaa kasvua pitää välillä vähän karsia.


Virpiangervo, jonka istutin 25 vuotta sitten, on kasvanut valtavasti, eikä ole koskaan aiemmin kukkinut niin runsaasti kuin nyt.


Sattumalta viikonloppuna laittamamme kukat ovat värisopusoinnussa vieressä villinä kasvavan rinteen kanssa.


Kuistin ja pihan kukitus ei ole vielä aivan valmis, mutta laittamamme amppelit tuovat jo lisäväriä vahvasti viher-valkoiseen pihaan, joka muistuttaa kasvihuonetta.









torstai 8. kesäkuuta 2023

Sähköautojen akut - ympäristöongelma

Sähköautojen akut - ympäristöongelma

Auton akut ovat ongelma jo valmistusvaiheessa, kun orjatyövoimalla hankitaan harvinaisia alkuaineita ja tuhotaan samalla ympäristöä. On hämmästyttävää, että kaikki kapitalistiset maat ovat sortuneet tähän loukkuun. Akkujen hävittäminen on samallainen ongelma. Vain auringon energia, jolla myös vetyenergiaa tuotetaan, on lähes ongelmatonta.

Ajan eläkeläisenä noin 6 000 km bensamoottorilla, joten hiilijalanjälkeni on nyt pienempi kuin sähköautoon siirtymisellä. Toivon nyt hallitukseen tietoon perustuvaa järjenkäyttöä.

Akut pitää rakentaa suolapohjaisiksi, jolloin niiden paino kevenee ja paloherkkyys vähenee.

Venäjän presidentti Vladimir Putin - avoin kirja

Venäjän presidentti Vladimir Putin - avoin kirja

Alan vähitellen osata lukea Venäjän presidenttiä Vladimir Putinia kuin avointa kirjaa. Sama koskee myös Kiinan presidenttiä Xi Jinpingiä. Perustana on näiden maiden historian syvä tuntemus. Jo Oulun Lyseon preliminäärissä vuonna 1966 kirjoitin huippuhyvän arvion Kiinan historiasta.

Vladimir Putinin toimintaa olen vertaillut aina mongolivaltaan (Kultainen orda) asti. Mongolikhaneilla oli periaate, jos vihollisen kanssa päästiin sopimukseen, se jätettiin rauhaan. Muussa tapauksessa se tuhottiin maan tasalle. Tämä on Putinin yksi periaate.

Iivana IV Julmalla oli kaksi periaatetta: vihollinen tuhotaan maan tasalle ja (oletetut) kilpailijat tapetaan. Pietari Suurella sen sijaan oli pyrkimyksenä eurooppalaistaa Venäjä. Jos Ruotsin "soturikuningas" Kaarle XII (minulle Englannin kuningas on Kaarle III) olisi jättänyt sotimisen Narvaan, historia voisi olla toisenlainen. Putin ei ole omaksunut Pietarilta mitään. Pietari oli 203 cm, Putin tuskin 170 cm.

Putinin lähin esikuva on ehdottomasti Josif Stalin. Hän oli niin häikäilemätön, ettei kaihtanut mitään ihmisuhreja. Stalin oli Gorin kaupungin (olen käynyt sielläkin) katuhuligaani, joka erotettiin pappisseminaarista. Putin oli huligaani Leningradin kaduilla. Stalinilla oli tyypillinen keino päästä eroon kilpailijoistaan nimittämällä heidät epärealistisiin hankkeisiin. Kun hanke epäonnistui, syyllinen tapettiin.

Vladimir Putin on omaksunut edeltäjiltään, että ensiksi luodaan pelon ilmapiiri, sitten eliminoidaan kaikki kilpailijat ja lopuksi epäonnistimisiin osoitetaan syylliset, mikä paljolti nyt koskee Ukrainan valtiota (Kah'ovkan padon murtuminen viimeksi).

torstai 1. kesäkuuta 2023

Ukrainan rauhansopimus Ahvenanmaan perusteella

Ukrainan rauhansopimus Ahvenanmaan perusteella

Viime aikoina ovat keskustelut Ukrainan ja Venäjän välisestä rauhansopimuksesta lisääntyneet. Itse tein jo vuonna 2016 ehdotuksen rauhansopimuksesta Venäjän tehtyä valloitushyökkäyksen Krimille, Donetskiin ja Luhanskiin vuonna 2014. Rauhanehdotukseni perustui Ahvenanmaan asemaan Suomen yhteydessä. Nykytilanteessa olisin valmis myös muuttamaan joitakin Ruotsin siirtomaahallinnon jäännöksiä Suomessa.

Ehdotukseni mukaan Krim, Donetsk ja Luhansk pysyisivät Ukrainan valtiossa, mutta ne olisivat demilitarisoituja Ahvenanmaan tapaan ja niillä olisi vastaava itsehallinto. Virallisia kieliä olisivat ukraina ja venäjä. Ahvenanmaalla virallisia kieliä olisivat suomi ja ruotsi. Muualla Ukrainassa virallinen kieli olisi ukraina ja Suomessa suomi. Alueilla, joissa venäjää tai Suomessa vastaavasti ruotsia 25 % väestöstä puhuu kyseistä kieltä, se olisi myös virallinen kieli. Suomessa ruotsi siis lakkaisi olemasta valtakunnallisesti virallinen kieli, kuten suomi ei ole Ruotsissakaan. Ukrainassa ei olisi pakkovenäjää eikä Suomessa pakkoruotsia. Kummastakin maasta poistettaisiin siirtomaajäänteet.

Ukrainasta minulla ei ole tietoa Venäjän vallan aikaisesta lainsäädännöstä, mutta Suomessa ovat vielä voimassa Ruotsin vallan ajalta kuninkaankaaret, jotka tekevät erityisesti maanmittauslaitoksen toiminnasta nyky-yhteiskuntaa haittaavan byrokraattisen jarrun. Olen itse ja läheiseni joutuneet kokemaan tämän haittatekijän. Suomessa haetaan nyt säästökohteita valtionhallinnosta. Maanmittauslaitoksen ohella myös ruotsin kielen pakko-opetus koko kansalle on sopiva säästökohde. Itse 30:a kieltä opiskelleena voin todeta, ettei ruotsi ole kakkonen englannin jälkeen.