Ukrainan rauhansopimus Ahvenanmaan perusteella
Viime aikoina ovat keskustelut Ukrainan ja Venäjän välisestä rauhansopimuksesta lisääntyneet. Itse tein jo vuonna 2016 ehdotuksen rauhansopimuksesta Venäjän tehtyä valloitushyökkäyksen Krimille, Donetskiin ja Luhanskiin vuonna 2014. Rauhanehdotukseni perustui Ahvenanmaan asemaan Suomen yhteydessä. Nykytilanteessa olisin valmis myös muuttamaan joitakin Ruotsin siirtomaahallinnon jäännöksiä Suomessa.
Ehdotukseni mukaan Krim, Donetsk ja Luhansk pysyisivät Ukrainan valtiossa, mutta ne olisivat demilitarisoituja Ahvenanmaan tapaan ja niillä olisi vastaava itsehallinto. Virallisia kieliä olisivat ukraina ja venäjä. Ahvenanmaalla virallisia kieliä olisivat suomi ja ruotsi. Muualla Ukrainassa virallinen kieli olisi ukraina ja Suomessa suomi. Alueilla, joissa venäjää tai Suomessa vastaavasti ruotsia 25 % väestöstä puhuu kyseistä kieltä, se olisi myös virallinen kieli. Suomessa ruotsi siis lakkaisi olemasta valtakunnallisesti virallinen kieli, kuten suomi ei ole Ruotsissakaan. Ukrainassa ei olisi pakkovenäjää eikä Suomessa pakkoruotsia. Kummastakin maasta poistettaisiin siirtomaajäänteet.
Ukrainasta minulla ei ole tietoa Venäjän vallan aikaisesta lainsäädännöstä, mutta Suomessa ovat vielä voimassa Ruotsin vallan ajalta kuninkaankaaret, jotka tekevät erityisesti maanmittauslaitoksen toiminnasta nyky-yhteiskuntaa haittaavan byrokraattisen jarrun. Olen itse ja läheiseni joutuneet kokemaan tämän haittatekijän. Suomessa haetaan nyt säästökohteita valtionhallinnosta. Maanmittauslaitoksen ohella myös ruotsin kielen pakko-opetus koko kansalle on sopiva säästökohde. Itse 30:a kieltä opiskelleena voin todeta, ettei ruotsi ole kakkonen englannin jälkeen.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti