torstai 4. huhtikuuta 2013

Ajan lyhyt huijaus

Maaliskuun viimeisenä sunnuntaina käytiin maapallolla läpi mystinen rituaali, joka koskettaa 21:tä prosenttia maapallon seitsemästä miljardista ihmisestä (lähde: Tieteen Kuvalehti 5/2013). Kellon aikaa siirretään kaksi kertaa vuodessa siihen uskoon perustuen, että sillä on myönteisiä vaikutuksia yhteiskunnalliseen kehitykseen.

Älyttömin möläys tuli Yleisradion toimittajalta, joka väitti kesäajan parantavan liikenneturvallisuutta. Taisi sotkea kesäajan ja valoisan ajan, sillä kesäajalla ei ole Suomen oloissa merkittävää vaikutusta valoisaan aikaan. Tilastot päinvastoin osoittavat, että aamulla liian aikaisin unenpöpperössä liikenteeseen lähteneet aiheuttavat enemmän onnettomuuksia (Kanadassa 8 %).

Suomessa valitetaan, että lapset ovat koulussa väsyneitä. Kesäaika vain pahentaa tilannetta. Oulussa kello on jo normaalisti puoli tuntia etuajassa aurinkoon nähden ja kesäaika lisää siihen vielä tunnin. Koululainen, jonka koulu alkaa kellon mukaan kahdeksalta, on koulussa jo puoli seitsemältä ja on herännyt puoli kuudelta aurinkoon nähden. Kelloja pitäisi oikeasti siirtää tunnilla taaksepäin, niin ihmiset saisivat nukkua tarpeeksi.

Kesäaika on nykyään käytössä muutamaa poikkeusta lukuun ottamatta vain Pohjois-Amerikassa, Euroopan Unionissa ja Lähi-Idässä. Näillä alueillahan on vahvassa myös usko markkinavoimien näkymättömän käden hyvää tekevään vaikutukseen. Tosin sekin on ollut vuodesta 1875 lähtien kolmesti niin hukassa, että se on aiheuttanut maailmanlaajuisen laman. Pelkästään vuonna 2000 kesäaikaan siirtyminen aiheutti Yhdysvaltain pörsseissä 30 miljardin dollarin tappiot. Jo pelkkä kellojen siirtäminen maksaa useita miljardeja euroja.

Kesäaikaa ovat kokeilleet mm. Venäjä, Japani, Kiina, Intia, Pohjois- ja Etelä-Afrikka, Etelä-Amerikka ja Australia, mutta ne ovat todenneet, että tappiot ovat suurempia kuin hyödyt. On laskettu, että kesäaikaan siirtyminen aiheuttaa vuosittain 30 000 ihmisen kuoleman sydäninfarktiin. Työntekijöiden työteho laskee siirtymävaiheen jälkeen.

Itselleni kesäajasta ei ole ollut suurempaa haittaa sen jälkeen, kun lopetin seinäkellojen ajan siirtelyn yhden koneiston särkymisen vuoksi. Menetän kyllä tunnin joka aamupäivä nukkumiseen, enkä viitsi ottaa sitä takaisin illalla. Ainoa haitta on se, että radio- ja tv-ohjelmat alkavat tuntia aikaisemmin, mutta sitä vartenhan ovat tallentavat digiboksit. Seinäkellot taas muistuttavat minua siitä, että kyseessä on vain ajan huijaus. Toivonkin, että meidät vapautettaisiin tästä huijauksesta ja saataisiin myös rahahuijarit aisoihin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti