tiistai 29. maaliskuuta 2016

Tieteellisen humanismin perintö

Kristillinen usko olisi edelleen barbaarinen noitia ja kerettiläisiä polttava uskonto, ellei tieteellinen humanismi olisi nostanut sitä pakosta nyktyiselle tasolleen. Kuinka monta tiedemiestä kuoli sitä ennen? Kristityt polttivat myös antiikin maailman suurimman tieteellisen kirjaston Egyptin Alexandriassa. Itse asiassa islamilaiset pelastivat antiikin tieteellisen perinnön.


Olen ollut monessa katolisessa maassa opastetulla retkellä katedraaleihin. Espanjan Andalusiassa lopulta kyllästyin marttyyritarinoihin, jotka osoittivat kyseisten henkilöiden olleen lähinnä sekopäitä. Sen sijaan tiedemiehiä kidutettiin ja poltettiin roviolla. Kerran sitten kysyin oppaalta: "Missä ovat inkvisition (Espanjassa vuodesta 1492 lähtien) uhrien muistomerkit?" Niitä ei ollut.


Cordoba oli maailman edistynein yliopisto vuoteen 1492 asti, jolloin Espanjan kuningas Filip I ja hänen vaimonsa Isabella I, Kastilian kuningatar, tekivät siitä selvää. Espanja oli siihen asti Euroopan loistavin tiedemaa, mutta inkvision perustamisen jälkeen se ei ole koskaan noussut siitä tyhmyyden suosta.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti