maanantai 7. elokuuta 2017

Putinilla väärä viitekehys

Putinilla väärä viitekehys

En ole aiemmin välittänyt kovin paljon kommentoida Venäjän presidentin tekemisiä, mutta nyt hänen suuntansa on niin väärä, että on jo pakko kommentoida. 

Ymmärrän hyvin, että Boris Jeltsinin sekasortoisen kauden jälkeen, jolloin käytännöllisesti katsoen miltei koko Neuvostoliiton aikainen valtion omaisuus jaettiin lähes ilmaiseksi oligarkeille. (Suomessa kokoomus harjoittaa samanlaista kansallisomaisuuden jakoa jopa ulkomaisille keinottelijoille.)

Vladimir Putin on ovelasti jakanut äkkirikastuneet oligarkit kahteen leiriin: toinen puoli on rikollisia, joita valtion viranomaiset vainoavat, ja toinen puoli oligarkeista tukee Putinin valtaa.

Putinilla on Venäjän historiassa kolme itsevaltaista hallitsijaa, joita hän ihannoi ja samalla matkii: Iivana Julma (Иван Грозный), Pietari Suuri (Пётр Великий) ja Josif Stalin (Ио́сиф Виссарио́нович Джугашви́ли), mutta jostain syystä myös Nikolai II (Николай II Романов).

Valtansa vahvistamiseksi Vladimir Putin on omaksunut  heiltä toisaalta kansaa taantumuksellisilla symboleilla koossa pitäviä elementtejä, mutta toisaalta myös kansaa kurissa pitäviä terroristisia elementtejä. Tässä suhteessa hän on tehnyt yhden pahan virheen, jonka hän olisi voinut välttää ottamalla enemmän oppia Pietari Suurelta, jolla kuitenkin on näistä hallitsijoista paras maine jälkipolvien mielessä.

Pietari Suuri halusi puhkaista Venäjän eristyneisyyden ja länsimaistaa maan.Josif Stalin joutui omalta osaltaan hyvin ikävän tehtävän eteen. Vladimir Lenin halusi välttämättä toteuttaa marxilaisen ajatuksen sosialismista, joka oli alunperin tarkoitettu toteutuvan Englannissa - maailman silloin kehittyneimmässä kapitalistisessa maassa., täysin takapajuisessa maassa Venäjällä.

Stalinille ei jäänyt käytännössä muuta mahdollisuutta kansainväliseksi tarkoitetun sosialismin toteuttamiseksi kuin pakkototeuttaa se yhdessä maassa eli Venäjällä ja satumaisen onnen kaupalla vielä Itä-Euroopassa.

Vladimir Putinin olisi kannattanut valita Pietari Suuren linja ja länsimaistaa demokraattisella tavalla Venäjää. Hän teki väärän valinnan. Taantumukselliseen mystiikkaan turvautumalla hän käytännössä eristää Venäjän edistyneestä maailmasta. Kumppanit jäävät vähiin. Historia on täynnä esimerkkejä siitä, miten eristyksiin jääneelle maalle käy.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti