tiistai 5. tammikuuta 2016

Yhtenäinen eliömaailma

Sain tämän ajatukseni eräältä vegaaniystävältäni. Jostakin syystä hän voi syödä kasveja, mutta ei eläimiä. Hän ei ole tullut ajatelleeksi sitä, että eihän siinä ole loppujen lopuksi mitään eroa. Kaikki maapallon elämä on alkanut samasta alkuasteesta. Kaikkien eliöiden viruksesta bakteereihin, sieniin, kasveihin ja eläimiin asti perustuu samaan rakenteeseen.

Aluksi olivat virukset ja arkkibakteerit, joilta puuttui mitokondrio hapen vastaanottamiseen. Vasta aikojen kuluessa bakteereille kehittyi sisäinen mitokondrio, joka kykeni vastaanottamaan happea. Aluksi kehittyivät levät, sitten sienet ja lopulta kasveilta näyttäneet merieläimet. 

Maalle nousivat ensin kasvit, jotka rupesivat tuottamaan yhteyttämisen tuloksena valtavat määrät happea. Siinä vaiheessa oli jo tapahtunut kambrikauden eliömaailman räjähdys, joka todennäköisesti johtui siitä, että maapallo oli välillä umpijäässä. Sitten eliömaailma siirtyi vähitellen kuivalle maalle.

Nyt ohitan käytännön syistä noin 500 miljoonaa vuotta ja siirryn nykyihmiseen, jonka viimeisin muutosvaihe on 40 000 vuoden takaa. Ihminen ei ollut silloin mikään vegaani, vaan söi pääasiassa lihaa, kalaa, simpukoita, pähkinöitä ja juureksia. Ihmisen elimistö voi käyttää sataprosenttisesti eliöperäisen ravinnon, mutta vain kaksikolmasosaa kasvisperäisestä ravinnosta.

Vegaanien ravintomieltymykset ovat puhtaasti tunneperäisiä. Luonnon kannalta on aivan yksi lysti syötkö sinä kasviksia, sieniä vai eläimiä. Kaikki perustuu nopeaan tappamiseen. Jos se tapahtuu nopeasti, ei tapahdu mitään reaktiota kuten stressaantumista. Jos teet sen huonosti, niin kaikki stressaantuu. Jopa kasvit rupeavat pukkaamaan vasta-aineita niiden tuhoamiselle. Koko eliömaailma on itseasiassa yhtä ja samaa. Sama ravinto kiertää kehää, mutta sen saadakseen ravinto on irrotettava nopeasti ja kiduttomasti yhteisestä kiertokulusta ja syötävä oman elämän ylläpitämiseksi. Sillä ei ole vähäistäkään merkitystä, missä osaa ravintoketjua olet. Vasta ihmisen rajoittamaton lisääntyminen on tuhoamassa tämän ravintoketjun.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti