keskiviikko 15. huhtikuuta 2020

USA:lla on stalinistinen johtaja

USA:lla on stalinistinen johtaja

USA:n presidentti Donald Trump ja Venäjän presidentti Vladimir Putin ovat silmin nähden viihtyneet toistensa seurassa. Olen vuosikausia miettinyt, mikä asia näitä johtajia erityisesti yhdistää.

Tänään se kirkastui hetkessä, kun uutisissa kerrottiin, että Donald Trump jäädyttää USA:n rahoituksen Maailman terveysjärjestö WHO:lle perusteena, että WHO on vitkutellut toimissaan koronaviruksen torjunnassa. Tämä ratkaisutapa oli tyypillinen neuvostojohtaja Josif Stalinille. Tosin Trumpilla ei ole samaa keinovalikoimaa kuin Stalinilla, mutta toimintatapa on täsmälleen sama. Pohjois-Korean johtaja Kim Jong-un myös käyttää samaa menettelytapaa.

Toimintaperiaate on se, että johtaja ottaa päätöksenteossaan tietoisia riskejä. Jos ratkaisu onnistuu, hän ottaa itselleen siitä kaiken kunnian. Sen sijaan, jos ratkaisu epäonnistuu, siihen on katsottu etukäteen sopiva syyllinen, jota rangaistaan.

Tällä tavoin Neuvostoliiton kommunistisen puolueen pääsihteeri Josif Stalin raivasi tieltään kaikki vallankumoukseen osallistuneet johtajat Vladimir Leniniä lukuun ottamatta. Lenin kyllä huomasi Stalinin toimintatavan, mutta Stalin oli jo hankkinut käsiinsä koko puoluekoneiston, eikä hänellä enää ollut voimia syrjäyttää Stalinia. Hän varoitti asiasta Lev Trotskia, mutta tämä ei ollut käytännön miehiä. Sitä paitsi Stalinille itselleen oli eduksi se, että Lenin nostettiin jalustalle.

Katsokaapa, miten Donald Trump raivasi tiensä republikaanipuolueen presidenttiehdokkaaksi ja mustamaalasi Hilary Clintonia aivan samoin kuin Stalin Trotskia. Vaalien jälkeen republikaanipuolue on ollut sulaa vahaa Donald Trumpin otteessa. Nyt vain seurataan tapahtumien kulkua, miten seuraavat USA:n presidentinvaalit etenevät. Löytyykö lisää stalinistisia temppuja?

Putinista en maininnut mitään. Itse asiassa hän on luomansa järjestelmän vanki. Hän on ympäröinyt itsensä luotto-oligarkeilla, joille hänen täytyy tahkota voittoa pysyäkseen vallassa. Järjestelmä muistuttaa keskiaikaista feodaalivaltiota, jossa kuningas lahjoitti aatelisille läänityksiä pysyäkseen itse vallassa. Tulevaisuus näyttää, miten tämä korttitalo kaatuu.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti