Missä on sietokyvyn raja?
tiistai 17. lokakuuta 2023
Missä on sietokyvyn raja?
tiistai 10. lokakuuta 2023
Meniköhän jäteuudistus överiksi?
Meniköhän jäteuudistus överiksi?
Eilen mennessäni jäteastioille vastassani oli juhlava rivi jäteastioita (7 kpl) kaikkiin mahdollisiin tarkoituksiin. Määrä tuntuu ylimitoitetulta taloyhtiömme tarpeisiin nähden.
Talossamme on vain kuusi asukasta, joista yksi asustelee enimmäkseen muualla ja kolme on eläkeläisiä. Jätettä ei kerry kovin paljon, joten tuhat litraa vetävät seitsemän astiaa tuntuu paljolta.
Meillä on ollut vain kolme astiaa, joista vain sekajäteastia on tullut täyteen. Biojäte- ja lehtipaperiastiat ovat aina olleet vajaita. Lajitelluille jätteille on 500 metrin päässä keräyspiste, jonne olen vienyt muovijätteet. Kartonki- lasi- ja vasinkin metallijätettä tulee vähän.
Kun jätteiden lajittelu menee tarkaksi, mitä pannaan suureen sekajäteastiaan puutarhajätteiden lisäksi? Ehkä sekalaisia pakkausjätteitä, joissa on mm. alumiinia. Talvella lumenauraajat ovat tottuneet pukkaamaan lunta tontillemme. Jäteastioiden ympärille täytynee rakentaa suoja-aita.
Jätteidenkuljeusfirmallehan on aivan sama, minkä verran jätettä tulee, sillä me asukkaathan maksamme lystin. Lisääntyvä liikenne aiheuttaa lisää ympäristösaastetta. Onkohan kukaan taloussuunnittelija laskenut uudistuksen kustannuksia?
Vapaan markinatalouden yleensä oletetaan lisäävän tehokkuutta. Todellisuudessa se pyrkii minimoimaan toimijoiden kustannuksia. Seurauksena aina on asiakkaiden palvelumaksujen nousu ja heidät pannaan matkustamaan pitempiä matkoja omalla kustannuksellaan.
Tästä selvin esimerkki on postipalvelut. Toimijoita on lähes 20, mutta palvelut ovat hajonneet niin, että yli 20 000 asukkaan Haukiputaalla ei ole enää ainuttakaan postin toimipistettä, vaan asiakkaat joutuvat tekemään jopa 40 km:n matkoja.
Jätehuollon lisäksi omakoti- ja rivitaloasukkaille on jatkuvasti tullut uusia maksuja esim. energia- ja muut todistukset. Energiatodistuksessa on se kummallisuus, ettei suora sähkölämmitys ole paras lämmitystapa, vaikka se hoidetaan puhtaalla energialla. Varsinainen Suuri Puhallus on sähköpörssi, jonka avulla energiayhtiöt keräsivät lyhyessä ajassa 80 miljardin euron voitot – siis meiltä kansalaisilta. Siinä olisi oikea tulolähde vuoden 2024 valtion talousarvion tasapainottamiseen ilman, että köyhiä tarvitsisi kyykyttää.
torstai 5. lokakuuta 2023
Karppiset ostosmatkalla Haaparannalle vuonna 1959
Karppiset ostosmatkalla Haaparannalle vuonna 1959. Kuva on otettu Iissä. Vasemmalta: Leo-setä, Timo-sedän vaimo Raili, hänen veljensä Lasse (?) Kaikkonen, Arvi-pappa ja Hannun perhettä edustamassa 11-vuotias Markku-poika. Ostoslista oli tuohon aikaan tyypillinen: voita, sokeria, mehua, näkkileipää ja purukumia. Itselleni ostin vielä ratista ohjattavan, pattereilla toimivan amerikkalaisen poliisiauton. (Kuva Markku Karppisen arkistosta.) Kuva ja teksti julkaistiin Rantapohja-paikallislehdesä 5.10.2023.
keskiviikko 27. syyskuuta 2023
Ihmiskunta Tuonelan porteilla
Ihmiskunta Tuonelan porteilla
Maailman poliittista tilannetta seuratessani minulle on tullut tunne, että alitajuisesti ihmiskunta on jo astunut Tuonelan porteille. Lukuisissa scifi-elokuvissa on kuvattu tilannetta, jossa harvat jäljellejääneet ihmiset edelleen taistelevat keskenään vähistä varoista, kuten puhtaasta vedestä, energiasta, ruuasta ja harvinaisista mineraaleista.
maanantai 25. syyskuuta 2023
Alkusyksyn maisema Kiiminkijoella
Alkusyksyn maisema Kiiminkijoella
Sunnuntaina kaunis kesäinen sää innosti meidät kävelylenkille. Ihailimme maisemia Kirkkorannassa, vaikka ruskan värit eivät vielä olleet esillä, kun ei ole ollut pakkasöitä. Yksinäinen vene Kiiminkijoella muistutti minua työkaverista, joka vasta näihin aikoihin laski veneensä vesille kalastusta varten.
torstai 31. elokuuta 2023
Lihaisa pizza
Lihaisa pizza
Tänään tein savurouhe-kinkku-sinihomejuustopizzaa ohra-durumvehnäjauhopohjalla. Pohjataikinaa myöten kaikki on itse kehittämääni. Tomaattisose on valkospuli-pizzamauste-Muttia. On muuten maukas pizza. Tätä pizzaa ei kuitenkaan voi suositella vegaaneille. Liha siinä on sikaa, broileria ja kalkkunaa - ei siis nautaa.
sunnuntai 27. elokuuta 2023
Rapuilta ja venetsialaiset 2023
Lauantaina vietimme yhtä aikaa rapuiltaa ja venetsialaisia. Me söimme ravut ja naapurusto ampui raketteja. Nyt ei ollut sää yhtä lämmin kuin vuosi sitten.
maanantai 14. elokuuta 2023
Loppukesän kukkia ja marjoja pihallani
Loppukesän kukkia ja marjoja pihallani
Alkukesän kukkakirjon jälkeen kukkapenkissä oli hiljaista, kunnes siihen "laukkasi" linnun ulosteessa läheisen torin reunalle istutetuista kasveista sinikukkainen laukka. Nyt se on jo siemenvaiheessa, mutta viereen on noussut neljä punakukkaista liljaa. Vastapäätä seinän vierellä on keltakukkaisia hanhikkeja, kallionauhuksia ja amppelissa petunia.
tiistai 18. heinäkuuta 2023
Montereyn popfestivaali kesäkuussa 1967
Montereyn popfestivaali kesäkuussa 1967
Pitkästä aikaa innostuin katsomaan elokuvia rakkauden ja hippiaatteen kesän festivaalista, joka pidettiin Montereyssa 16. - 18. kesäkuuta 1967. Olihan se minunkin ensimmäisen SUUREN rakkauden aikaa.
Keskustelimme hippiaatteesta. Olin sitä mieltä, ettei hippiaate, joka perustui huumeiden käyttöön, tule kestämään. Toinen keskustelun aihe oli USA:n Vietnamissa käymä sota - verrattavissa nyt Venäjän hyökkäykseen Ukrainassa. Vietnamissahan USA tuki natseja ihannoinutta kenraali Nguyen Cao Kytä.Rakkaudessa olin silloin aikamoinen tumpelo. Nyt 60 vuoden aikana kulkemani rakkauden siksak-polku on antanut rutkasti lisää syvyyttä ja sävyjä sekä ymmärtämystä kumppaniani kohtaan.
Kerran eräs nuorempi nainen sanoi minulle, että mitä sinä vanha ukko enää höpäjät rakkaudesta. Mutta rakkaus on kuin muutkin taitolajit, että vasta 10 000 tunnin harjoittelu tekee alan taitajan. Iän myötä tietyt asiat muuttuvat, mutta perusasiat pysyvät.
Tämä tuli mieleeni, kun katsoin perjantaidokkaria, jossa 38-vuotias nörtti epäonnistuu ensimmäisillä treffeillään.
maanantai 19. kesäkuuta 2023
Luonto valmistautuu juhannuksen viettoon
Luonto valmistautuu juhannuksen viettoon
torstai 8. kesäkuuta 2023
Sähköautojen akut - ympäristöongelma
Sähköautojen akut - ympäristöongelma
Auton akut ovat ongelma jo valmistusvaiheessa, kun orjatyövoimalla hankitaan harvinaisia alkuaineita ja tuhotaan samalla ympäristöä. On hämmästyttävää, että kaikki kapitalistiset maat ovat sortuneet tähän loukkuun. Akkujen hävittäminen on samallainen ongelma. Vain auringon energia, jolla myös vetyenergiaa tuotetaan, on lähes ongelmatonta.
Ajan eläkeläisenä noin 6 000 km bensamoottorilla, joten hiilijalanjälkeni on nyt pienempi kuin sähköautoon siirtymisellä. Toivon nyt hallitukseen tietoon perustuvaa järjenkäyttöä.Venäjän presidentti Vladimir Putin - avoin kirja
Venäjän presidentti Vladimir Putin - avoin kirja
Alan vähitellen osata lukea Venäjän presidenttiä Vladimir Putinia kuin avointa kirjaa. Sama koskee myös Kiinan presidenttiä Xi Jinpingiä. Perustana on näiden maiden historian syvä tuntemus. Jo Oulun Lyseon preliminäärissä vuonna 1966 kirjoitin huippuhyvän arvion Kiinan historiasta.
torstai 1. kesäkuuta 2023
Ukrainan rauhansopimus Ahvenanmaan perusteella
Ukrainan rauhansopimus Ahvenanmaan perusteella
Viime aikoina ovat keskustelut Ukrainan ja Venäjän välisestä rauhansopimuksesta lisääntyneet. Itse tein jo vuonna 2016 ehdotuksen rauhansopimuksesta Venäjän tehtyä valloitushyökkäyksen Krimille, Donetskiin ja Luhanskiin vuonna 2014. Rauhanehdotukseni perustui Ahvenanmaan asemaan Suomen yhteydessä. Nykytilanteessa olisin valmis myös muuttamaan joitakin Ruotsin siirtomaahallinnon jäännöksiä Suomessa.
Ehdotukseni mukaan Krim, Donetsk ja Luhansk pysyisivät Ukrainan valtiossa, mutta ne olisivat demilitarisoituja Ahvenanmaan tapaan ja niillä olisi vastaava itsehallinto. Virallisia kieliä olisivat ukraina ja venäjä. Ahvenanmaalla virallisia kieliä olisivat suomi ja ruotsi. Muualla Ukrainassa virallinen kieli olisi ukraina ja Suomessa suomi. Alueilla, joissa venäjää tai Suomessa vastaavasti ruotsia 25 % väestöstä puhuu kyseistä kieltä, se olisi myös virallinen kieli. Suomessa ruotsi siis lakkaisi olemasta valtakunnallisesti virallinen kieli, kuten suomi ei ole Ruotsissakaan. Ukrainassa ei olisi pakkovenäjää eikä Suomessa pakkoruotsia. Kummastakin maasta poistettaisiin siirtomaajäänteet.
Ukrainasta minulla ei ole tietoa Venäjän vallan aikaisesta lainsäädännöstä, mutta Suomessa ovat vielä voimassa Ruotsin vallan ajalta kuninkaankaaret, jotka tekevät erityisesti maanmittauslaitoksen toiminnasta nyky-yhteiskuntaa haittaavan byrokraattisen jarrun. Olen itse ja läheiseni joutuneet kokemaan tämän haittatekijän. Suomessa haetaan nyt säästökohteita valtionhallinnosta. Maanmittauslaitoksen ohella myös ruotsin kielen pakko-opetus koko kansalle on sopiva säästökohde. Itse 30:a kieltä opiskelleena voin todeta, ettei ruotsi ole kakkonen englannin jälkeen.
maanantai 29. toukokuuta 2023
Syntymäpäiväni kulttuurimatka Helsinkiin
Syntymäpäiväni kulttuurimatka Helsinkiin
Tuhannet kiitokset kaikille, jotka lähettivät minulle mieltä lämmittävät syntymäpäiväonnittelut! Täytin tosiaan jo 3/4 vuosisataa. Syntymäni vaikeina alkuaikoina minulle luvattiin vain yhden vuoden ikää, mikä sekin vaikutti välillä uhatulta.
perjantai 19. toukokuuta 2023
Vapaan markkinatalouden ja sosialistisen talouden virheet
Vapaan markkinatalouden ja sosialistisen talouden virheet
Olen elänyt kolmessa talousjärjestelmässä. Ensiksi monopolistisessa kapitalismissa, jonka aikana luotiin pohjoismainen hyvinvointivaltio. Seuraavaksi elin sosialistisessa taloudessa, jonka suunnittelujärjestelmästä tein väitöskirjaa. Vuodesta 1995 lähtien olen elänyt "vapaassa" markkinataloudesssa, josta Euroopan Unioni pyrkii koko ajan tekemään vähemmän vapaatta eli käynnissä on kapitalistisen diktatuurin muodostaminen.
Periaatteessa kansantalouden hyödykkeiden hinnan pitäisi perustua tuotantokustannuksiin, joihin tulee vielä lisäarvo tuotantovälineiden uusintamiseen ja kapitalismissa pääoman korkoon. Tämä periaate ei toteutunut sosialistisessa taloudessa, eikä myöskään toteudu vapaassa markkinataloudessa.
Sosialistisessa taloudessa lisäarvo oli kuin kirosana, jota taloudenpidossa pyrittiin välttämään. Hyödykkeillä oli kaksi hintajärjestelmää. Välttämättömien hyödykkeiden hinta oli alle tuotantokustannusten ja ylellisyyshyödykkeiden moninkertainen kustannuksiin nähden. Kun sosialismissa oli pienet tuloerot, niin ihmisten kulutus kohdistui pääasiassa välttämättömyyshyödykkeisiin, eikä välttämätöntä lisäarvoa tuotantovälineiden uudistamiseen päässyt muodostumaan. Niinpä DDR:ssä infrastruktuuri oli pääosin Natsi-Saksan perua, jos se oli ylipäätään välttynyt Neuvostoliiton rosvoamiselta. NL vei sotasaalina ratakiskot ja teollisuuskalustoa. Kuulostaa tutulta Putinin Venäjän hyökättyä Ukrainaan, jota se nimittää natsivaltioksi.
Vapaa markkinatalouskaan ei perustu hyödykkeiden tuotantokustannuksiin, vaan kysynnän ja tarjonnan välisiin hintaodotusarvoihin. Sehän toimii järkevästi vain silloin, kun kysyntä ja tarjonta ovat tasapainossa. Nykyaikana se on lähes poikkeustilanne. En voi taloustieteilijänä ymmärtää sitä, kuinka sitkeästi patavanhoillinen Euroopan Unioni pitää kiinni vapaasta markkinataloudesta ja jatkuvasti vaatii jäsenvaltioita luopumaan yhteiskunnan ylläpitämistä toiminnoista, joita nimitän sosiaaliseksi markkinataloudeksi. Itseäni maailmankansalaisena pitävänä ihmisenä Euroopan Unionista on muodostunut minulle kapitalistista riistojärjestelmää ylläpitävä inhokki.
Sähköpörssi iski lopulta sen luojia jalkaan. Syksyllä vielä näytti siltä, että sähkön hinta nousee pilviin ja sähköntuottajat vuolevat suunnattomia voittoja. Jotkut ehtivätkin tehdä niin, mutta Oomi näyttää tukehtuvan ahneuteensa. Kun halpa kiinteä hinta (4,2 sent/kWh) osaltani loppui marraskuussa, en tehnyt uutta sopimusta, jolloin Oomi veloitti 25 sent/kWh. Näin mentiin joulu-tammikuu. Helmikuun alussa siirryin spot-pörssihintaan.
Sitä ennen aloitin varaavan takan jatkuvan käytön, marraskuussa ostin ilmalämpöpumpun ja maaliskuun alussa taloyhtiömme kaikki ikkunat vaihdettiin selektiivisiin lämpöä tallentaviin Karjala-ikkunoihin. Sähkön kulutus on pudonnut 500 kWh/kk. Oomilta ei ole tullut helmikuun laskutuksen jälkeen yhtään laskua, koska se joutuu palauttamaan minulle 500 euroa joulu-tammikuulta. Viime aikoina sähkön hinta on minulle ollut nolla senttiä.
Mitä tästä opimme? Sosiaalinen markkinatalous olisi paras talousjärjestelmä, jossa valtio valvoisi sitä, että hyödykkeiden hinta noudattaisi tuotantokustannuksia ja lisäarvo käytetään uusintamiseen eikä kapitalistien kohtuuttomiin voittoihin.
keskiviikko 22. maaliskuuta 2023
Pohjoinen rautatieyhteys
Pohjoinen rautatieyhteys
Vuosikaupalla on jappastu tyhjänpäiväisyyksiä rautateiden kehittämisestä kolmiossa Helsinki - Tampere - Turku. Nämä varttitunnin aikasäästön hankkeet paitsi tuhoaisivat luontoa myös maksaisivat ainakin viisi miljardia euroa. Yhtä tyhjän kanssa.
Työskenneltyäni seutukaavatutkijana Pohjois-Pohjanmaan seutukaavaliitossa ja myöhemmin talous- ja suunnittelupäällikkönä Haukiputaan kunnassa käänsin katseeni pohjoiseen. Perämeren rannikolla Kokkolasta Tornioon on valtava määrä teollisuutta, joka tarvitsee hyvät yhteydet ulkomaille.Myös entinen pääministeri Paavo Lipponen oli huomannut saman asian, vaikka narahtikin Venäjän ystävällismielisyyteen. Nyt joudutaan ottamaan huomioon myös kansalliset turvallisuustekijät tilanteessa, että Itämeri sulkeutuu. Ainoa järkevä ratkaisu on rautatieyhteys Jäämerelle.
Vaalikoneista puuttuvat kysymykset
Vaalikoneista puuttuvat kysymykset
Olen lukuisat kerrat vuosien mittaan ilmaissut huolestuneisuuteni siitä, että puoluekentän oikeistolaistuminen muistuttaa yhä enemmän 1930-lukua, mikä johti lopulta toiseen maailmansotaan. Tämän kehityksen taimmaisena syynä on se, että vapaa markkinatalous uhkaa syöstä yhä suuremmat väestöryhmät taloudelliseen ahdinkoon. Niin tälläkin kertaa.
Otetaan esimerkiksi postilaitos. Valtion liikelaitoksena se toimi erinomaisesti: toimipaikkoja oli riittävästi ja palvelumaksut kohtuullisia. Euroopan Unionin pakolla Suomessa toimii nyt 18 muuta postikuriiria, jotka tässä vähäväkisessä, mutta pinta-alaltaan suurehkossa maassa yrittävät jakaa samaa pottia keskenään ja vielä pääoman omistajille. Toiminta on surkeaa ja kustannukset kohtuuttomia.
Tälläkin viikolla jouduin hakemaan pienen paketin Haukiputaalla asuvana Iistä asti autolla noin 40 kilometrin lenkin. Ei siinä ajatella edes luonnonsuojelua, kun 20 000 haukiputaalaista joutuu tekemään toistuvasti samaa typerää hukkareissua.
keskiviikko 8. maaliskuuta 2023
Sähkön kulutuksen suunnittelu kannattaa
Sähkön kulutuksen suunnittelu kannattaa