lauantai 22. syyskuuta 2012

Sähkölamppusyndikaatti





Ihmettelen suuresti, miten vähin äänin EU:n direktiivi hehkulamppujen kieltämisestä on mennyt Suomessa läpi. Sehän on käytännössä mullistanut markkinatilanteen sellaiseksi, että saksalaisella Osramilla on monopoli ns. energiansäästölamppujen, joista käytän nimeä ongelma(jäte)lamppu, myynnissä. Satunnaisesti on tarjolla Airamin lamppuja. Minä ostin kyllä Airamin hehkulamppuja varastoon niin, ettei tarvitse ostaa ylihintaisia ja huonosti toimivia ongelmajätelamppuja. Hehkulamppu maksaa 0,60 €, mutta ongelmalamppu jopa 24 € eli 40-kertaisesti.

Ensimmäinen sähkölamppusyndikaatti perustettiin vuonna 1924, jolloin hehkulampun iäksi sovittiin 1 000 tuntia. Periaatteessahan sähkölamput ovat lähes ikuisia, mutta tuottavat enemmän lämpöä. Chicagon paloasemalla sama lamppu on palanut yhtäjaksoisesti vuodesta 1901 lähtien. Narvan lamppu DDR:ssä ei ollut syndikaatin jäsen ja monella palaa sen lamppu edelleen.

Nyt näyttää olevan uuden syndikaatin aika, jota Euroopassa johtaa saksalainen Osram. Sehän on perustettu Baijerissa vuonna 1909, joten voisin kuvitella sillä olleen läheiset suhteet natsipuolueeseenkin. Ei siis ihme, jos se hakisi maailmanvalloitusta Brysselin tuella. Olisi toki suotavaa, että sähkölamppunsa voisi ostaa vapailta markkinoilta oman valintansa mukaan.

Euroopan Unionin toiminta markkinamekanismien järjestämisessä tukee kansainvälisiä suuryrityksiä. Ei ole sattumaa, että Saksan talous on noussut kohisten samalla, kun Etelä-Euroopan maat ovat romahtaneet. Italiassa on merkkejä, että huumekaupalla rikastunut mafia siirtää varoja normaaliin liiketoimintaan.

Suomessa on voimassa äärimmäisen ankara hankintalaki, jolla valvotaan julkisia hankintoja. Koska muun kuin halvimman tarjouksen hyväksyminen vaatii juridisia perusteluja, monilla palvelualoilla toiminta on siirtynyt kansainvälisen pääoman haltuun.
Markkinaoikeus valvoo markkinoiden toimintaa. Se on hyväksynyt niin Osramin kuin MedOnen markkinavalloitukset. Samaa tulee tapahtumaan monella muulla alalla.

Minusta on todella käsittämätöntä, miten uusliberalistinen ajattelu on saanut valtavan jalansijan Suomessa. Monetaristisen ajattelun isänä pidetään amerikkalaista taloustieteilijää Milton Friedmania, jonka politiikkaa ovat tiukimmin ajaneet Ronald Reagan USA:ssa ja Margaret Thatcher Englannissa. Sillä politiikalla tuhotaan Suomessa pohjoismainen hyvinvointivaltio.

Suomen hankintalaki toteuttaa samaa ideologiaa. Julkisten hankintojen pitäisi tapahtua halvimman tarjouksen perusteella. Jos muuta halutaan, edessä on hankala juridinen perustelu, joka usein johtaa markkinaoikeuteen. Siksi kunnissa usein mukisematta hyväksytään halvin tarjous, jota hyväksi käyttäen kansainvälinen pääoma tunkeutuu Suomeen ja syrjäyttää paikalliset tarjoajat. Odotan, että seuraavaksi vallataan joukkoliikenne. Siinä saattaa olla mukana jo Italian mafia, joka on tunkeutunut kunnallistekniikan alueelle.

Päinvastoin kuin Juha Karjalainen kirjoittaa Kalevassa (11.9.) hehkulamppujen lämpö ei mene hukkaan, kun käytössä on suora sähkölämmitys, eikä se meidän oloissa koskaan mene sisätiloissa hukkaan. Minun talouteeni lämpöpumppu ei yksinkertaisesti sovi, eikä ole itsestään selvää, että se tuottaa hyötyä. Sen sijaan olen kaikki kodinkoneet muuttanut säästäväisiksi niin, että sähkönkulutukseni on pudonnut kolmanneksella. Minulla on nyt myös varaava takka.

Ulkona ongelmalamppu ei toimi ja se on niin kallis, että tuskin olen 16 vuoden aikana käyttänyt ulkona valoa niin paljon, että sillä säästettäisiin ongelmalampun hinta. En halua syytää rahojani saksalaiselle Osramille. Meillä on Oulussa ja Haukiputaalla omat sähkölaitokset, jotka tarjoavat meille vedellä ja ilmalla tuotettua puhdasta sähköä. Ja raha jää, kuten polttopuiden ostostakin, hyödyttämään omaa paikkakuntaa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti