lauantai 14. joulukuuta 2013

Suomalainen oikeusbyrokratia

Suomalaisessa oikeuskäytännössä on henkinen vajavaisuus, jota voidaan kuvata sanalla suhteellisuuden tajun puuttuminen. Omalla virkamiesurallani ohitin sen kylmästi "terveellä maalaisjärjellä", mutta suomalaisissa oikeuselimissä sellaista ei tunneta. Sen sijaan lakeja ja asetuksia luetaan kuppa otsassa ja aivot sumenneina.

Olen törmännyt näihin kuppaotsaisiin lakimiehiin hallinto-oikeudessa, käräjäoikeudessa, markkinaoikeudessa, korkeimmassa hallinto-oikeudessa ja useissa valtionhallinnon elimissä. Siitä paljolti johtuu näkemykseni, että pääkaupunkimme Helsinki on Suomi-neidon peräaukko ja meitä johtaa Kataisen hanuriorkesteri.

Ensimmäinen törmäys tähän lakikirjaopinneisuuteen tapahtui, kun hain adoptioisänä isyyslomaa. Oma käsitykseni oli, että adoptiolapsi tarvitsisi erityisesti läheistä isäsuhdetta, mutta lakimiehet tulkitsivat sen, että loma on pallien jäähdytysloma, joka koskee vain biologisia isiä.

Erityisen hupaisa byrokratian kukkanen on markkinaoikeus, joka tulkitsee hankintalakia kuin fariseus Raamattua. Viimeksi puolustusvoimat törmäsivät samaan ongelmaan, johon minäkin virka-aikanani, eli kiireen aiheuttamaan ajanpuutteeseen. Eihän markkinaoikeus tunne kiireen käsitettä, sillä siellä istuvilla oikeusoppineilla on vuosikausia aikaa jauhaa tyhjänpäiväisiä julkisia hankintoja, sillä palkka juoksee koko ajan. Hankintalaki on markkinatalouden julkiselle hallinnolle asettama loukku, johon tasaiseen tahtiin narahtaa virkamiehiä. Kapitalistit nauravat partaansa.

Sekin on hupaisaa, että hallinto-oikeudet ja korkein hallinto-oikeus ottavat päätettäväkseen kunnille perustuslaissa myönnettyjä päätösoikeuksia. Nämä oikeudelliset viisastelijat eivät kanna mitään vastuuta päätöstensä taloudellisista seurauksista.

En viitsi kerrata kaikkia hulluuksia, mutta uusin tapaus koskee mummoni perintötontin myyntiä. Ymmärrän kyllä, että interglasiaalivaiheen aikana, jona maamme on 12-15 tuhatta vuotta ilman 1½ kilometrin jääkerrosta, maan omistaminen on pyhä asia. Niinpä olen joutunut hommaamaan yli 50 vuotta sitten alkoholisoituneen ja tuberkuloosiin kuolleen puoli-isoisäni yli 30 sukulaiselta todistuksen saada myydä 2 500 neliömetrin tontin, josta ei tule kukaan hyötymään mitään, kunhan saan omat hoitokuluni pois. Prosessi ei ole vielä suinkaan lopussa, sillä tarvitsen lisää papereita tällä välin kuolleen siskoni ja veljeni perijöiltä.  

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti