Lukiessani tavallisia suomalaisia lehtiä, joita pidän ajatusmaailmaltaan porvarillisina, törmään aina samaan pähkäilyyn. Maailma muuttuu niin nopeasti emmekä mahda sen kehitykselle mitään. Täytyy vain alistua nöyrästi ja varoa sitä, ettemme vain suututa kansainvälisiä kapitalisteja, joiden hanskoissa kaikki maailman asiat tuntuvat olevan.
Näissäkin vaaleissa on käynyt kauhea hässäkkä siitä, etteihän Suomi vaan velkaannu liikaa, eiväthän vain palkat pääse nousemaan eivätkä myöskään julkiset menot. Kukaan ei edes uskalla kyseenalaistaa rahanahneiden kapitalistien yhteiskunnan varojen rohmuamista. Kukaan ei ole kyseenalaistanut sitä, miten joku Björn Wahlroos on päässyt nykyiseen asemaansa ja miten tienannut omaisuutensa. Näinhän on Yhdysvalloissa, Venäjällä ja muualla maailmassa. Löysä lainsäädäntö mahdollistaa myös hämäräperäisen rikastumisen.
Euroopan Unioni on omalla tavallaan surkea ilmestys. Siellä nousi hallitsevien porvareiden päähän kunnianhimoinen tavoite laajentaa Unionia hinnalla millä hyvänsä. Lasku on pikku hiljaa alkanut langeta maksettavaksi. Heti kättelyssä voisi nimetä puoli tusinaa maita, jotka olisivat joutaneet jäädä eteiseen odottamaan täysjäsenyyttä.
Tämän päivän kapitalistit pystyvät siirtämään varojaan ympäri maailmaa miljoonasosa sekunneissa, jos yhteiskunta ei aseta sille rajoituksia. Eikä juuri mikään maa asetakaan. Siksi voidaankin puhua sumeasta logiikasta, kun maailman porvarihallitsijat tyytyvät vain nöyrästi hyväksymään kaiken tapahtuneen.
Maailmassa on oikeastaan vain yksi valtio, joka on pyrkinyt ottamaan haltuunsa maailman rahavirtojen kulun. Siksipä tällä maalla on maailman suurin valuuttavaranto. Onnettomuudeksi siitä on suuri osa Yhdysvaltain dollareita. Se pakottaa myös tämän maan noudattamaan jossakin määrin kapitalistisen maailman pelisääntöjä. Se maa on Kiina.
Itse olen vannoutunut suunnitelmatalouden kannattaja. Talous perustuu sosiaaliseen markkinatalouteen. Markkinavoimia käytetään vain niillä alueilla, joilla siitä on oikeaa hyötyä. Muutoin yhteiskunta säätelee luonnonvarojen käyttöä ja yhteiskunnallisesti välttämättömien palvelujen tuotantoa. Olen täysin varma siitä, että villi kapitalismi on alistettavissa yhteiskunnan valvontaan, jos poliittista tahtoa löytyy. Maapallon luonnonvarojen tuhlaaminen ja ihmisten riiston jatkaminen vähämerkityksisten teknisten pärryttimien valmistamiseksi ei voi olla ihmiskunnan merkittävin tavoite. Lopulta voi olla kysymys koko ihmiskunnan säilymisestä.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti