tiistai 14. huhtikuuta 2015

Suomen repaleinen puoluekartta

Olipa leppoisaa seurata illalla pienpuolueiden vaalikeskustelua. Vetäjäksi ei ollut valittu nokkavaa naistoimittajaa, joka räksytyksellään olisi peitonnut alleen ehdokkaiden sanoman. Tilalla oli rauhallinen, iso ja kokenut miestoimittaja, joka antoi jokaisen ehdokkaan puhua vuorollaan. 

Täytyy todeta, että kun vallankahva ei paina niskaa, niin sanottavakin tulee esiin aivan omin ehdoin. Vaikka keskustelu oli hyvin sovinnollista, niin ihmettelen, miten tähän maahan mahtuu näin paljon pienpuolueita. Tunnen vanhastaan marxilaisen aatemaailman laidasta laitaan, mutta en voi ymmärtää, miten kommunistisia puolueita voi olla kolme kappaletta, kun vielä osa taistolaisista jäi vasemmistoliittoon. Myös SMP:n jälkeläiset ovat jakautuneet jo kolmeen ryhmään. Sitä sen sijaan en ihmettele yhtään. Piraattipuolue aivan omalla esityslistallaan oli piristävä väriläiskä joukossa.

Jos minulla olisi vaikutusvaltaa muokata Suomen puoluekarttaa, niin tekisin seuraavasti lähtien vasemmalta oikealle.

Pienistä kommunististipuolueista ja vasemmistoliittoon jääneistä entisistä taistolaisista muodostaisin yhden kommunistisen puolueen, jonka tehtävänä olisi toimia oman aatteensa esiintuojana Suomen yhteiskunnassa. Vaikutus olisi selvästi nykyistä merkittävämpi.


Vasemmistoliiton sosialistit ja sosiaalidemokraatit muodostaisivat sosialistisen puolueen, jonka toiminta perustuisi marxilaiseen talousajatteluun eli sosiaaliseen markkinatalouteen.

Vasemmistoliiton vihreä siipi liittyisi Vihreään liittoon, joka menettäisi hieman nykyistä porvarillista ilmettään, mikä on Ville Niinistön kaudella entisestään korostunut.

Ruotsalaisen kansanpuolueen toiminta kielipuolueena voitaisiin lopettaa Ruotsin siirtomaavallan jäänteenä. Sen kannattajat jakautuisivat kokoomukseen, keskustaan ja vähäiseltä osin sosialistiseen puolueeseen.

Keskusta ja kokoomus jatkaisivat muutoin nykyisellä pohjalla.

Ongelmallisin ryhmä ovat perussuomalaiset ja siitä eronneet sirpalepuolueet. Taustalla on asemansa menettäneet pikkuporvarit ja työväestö eli ryhmä, joka muodosti Natsi-Saksan kansallissosialistisen puolueen ydinjoukon. Sen suitsemiseen saattaisi riittää selkeä lainsäädäntö vihanlietsonnan kieltämisestä eri kansanryhmiä vastaan.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti