Vapaan kaupankäynnin myytti
USA on asettanut Kiinan tuonnille tuontitulleja, koska Kiina ei ole muka noudattanut vapaan kaupankäynnin pelisääntöjä. Asia ei ole mitenkään uusi, sillä 1800-luvun jälkipuoliskolla siihen asti ainoa "vapaakaupan" kannattaja oli maailman silloinen talousmahti Englanti.
Eikä Englannillakaan ollut puhtaat jauhot pussissa. Kun USA rupesi ohittamaan Englannin talousmahtina, Englanti määräsi sille tuontitulleja aivan samoin kuin nyt USA Kiinalle.
Vielä 1700-luvulla Intia oli maailman rikkain valtio. Voitteko kuvitella, kun katsotte tämän päivän Intiaa! Kun Englanti otti maan haltuunsa, niin se samalla esti Intiaa kehittämästä puuvillateollisuuttaan. Puuvilla piti viedä raaka-aineena Englantiin, jossa siitä tehtiin valmiita tuotteita. Englanti rikastui, mutta Intia köyhtyi.
Samoin kävi Englannin ja Kiinan väliselle kaupalle. Kiina oli silloin vielä rikas maa, joka tuotti Englannin himoitsemia luksustuotteita, kuten silkkiä ja posliinia. Kun Englanti ei pystynyt maksamaan niitä rehellisin keinoin, se turvautui sotilaalliseen ylivoimaansa ja pakotti Kiinan ottamaan maksuna vastaan oopiumia. Siitä syntyi myöhemmin oopiumsota ja 1900-luvun alussa boksarikapina.
Entä sitten USA? Onko sillä puhtaat jauhot pussissa? Kittiä kanssa - samanlainen roistovaltio! Jo lähes itsenäistymisensä jälkeen se ryhtyi riistämään Keski- ja Etelä-Amerikan valtioita. Ensitöikseen se valloitti suunnattomia alueita Meksikolta. Sitten se alisti alueen maat taloudellisen valtansa alle. Siltä ajalta on peräisin käsite "banaanivaltio". Kuuban ja Filippiinit se alisti valtansa alle valheellisin lupauksin vuonna 1898.
Kuuba on ainoana amerikkalaisena valtiona päässyt irti USA:n vallasta vuonna 1959. Pari vuotta myöhemmin USA julisti sille kauppasaarron, mitä ei ole purettu vieläkään. USA julistaa kauppasaarron aina, kun se ei pidä jonkun maan politiikasta, kuten Iran.
Entä sitten Euroopan Unioni, joka mielellään vetää pyhimyksen kehän ylleen, kun puhutaan vapaasta kaupankäynnistä. Valitettavasti se on toiminnallaan tukenut kansainvälistä keinottelupääomaa niin paljon, että lähes kaikissa jäsenmaissa kansalliset yritykset ovat joutuneet ahdinkoon. Siitä syystä Islanti ja Norja eivät edes liittyneet EU:hun, koska ne eivät halunneet espanjalaisia ryöstökalastajia aluevesilleen. Se taas on nostanut lähes kaikissa maissa äärioikeistolaisen kansallispuolueen merkittävään asemaan, kun keskiluokan taloudellinen asema on romahtanut.
Tämä on myös yksi syy Englannin brexitin käynnistymiselle.Englanti saa maistaa omaa lääkettään. Kannattaa muuten lukea Karl Marxia, joka analysoi tarkkaan Englannin 1800-luvun vapaan markkinatalouden luonteen. Tänäkin päivänä 25 miljoonaa ihmistä toimii orjatyövoimana ja satakertainen määrä halpatyövoimana meidän "edullisille" tuotteillemme.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti