lauantai 21. maaliskuuta 2015

Hankintalaki talouden rapauttajana

Suomalaiset bobrikovit eli valtionhallinnon ylimmät virkamiehet tekivät karhunpalveluksen suomalaiselle yritystoiminnalle valmistellessaan 1.7.2010 voimaan tulleen hankintalain, joka säätelee julkisen hallinnon hankintoja. Minkä takia halvimman hinnan hyväksyminen ei vaadi perusteluja? Minusta kalleimman ja halvimman hinnan valinta nimen omaan pitäisi erityisesti perustella. Keskihintaisen valinta kuuluu niin terveen ajattelun piiriin, ettei sitä tarvitsisi perustella.

Suomeen valuu koko ajan pimeää tai harmaata työvoimaa lukuisille aloille, jotka eivät maksa kunnon palkkoja, sosiaaliturvamaksuja, veroja ja muutenkin työntekijöiden asema on suojaton ja epäinhimillinen. Lisäksi kiemurainen hankintalaki hidastaa investointien eteenpäin vientiä. Monet muut byrokraattiset lait vaikuttavat sekä hankkeiden toteuttamiseen että kunnollisen työvoiman palkkaamiseen. Terveysfasismi on ajanut koko hotelli- ja ravintola-alan kuilun partaalle.


Omasta kokemuksestani voin kertoa, että hankintalaki on oma taiteenlajinsa. Yhdessä koulukalustohankinnassa jätin perusteluiden tekemisen koulun ammattiopettajille. Hankinnan perustelut tulivat markkinaoikeudesta kielteisesti takaisin. Luin hylkäämisen perustelut ja kirjoitin itse vastineen. Sen jälkeen hankinta meni läpi. Onhan se aivan naurettavaa, etteivät alan ammattilaisten perustelut hankinnalle riitä, vaan tarvitaan tällaista lainsäädännön knobbologian tuntemusta lisäksi. Lakimiehet ovat saaneet Suomessakin yhä suuremman määräävän osan julkisessa päätöksenteossa, kuten Yhdysvalloissa jo aikoja sitten.


Missä on tulevaisuuden demokratia, jos kansanedustajiksi valitaan pelkkiä miljonäärejä ja kaikista yhteiskunnan päättämistä asioista viimeinen sana on lakimiehillä?
Nykyisen hankintalain puitteissa suomalaisilla pien- tai keskisuurilla yrittäjillä ei ole mitään mahdollisuuksia kilpailussa, ellei tarjouspyynnön tekijä osaa tehdä pyyntöä lakiteknisesti täsmälleen oikein. Ollaan siis lakimiesten armoilla yksinkertaisessa asiassa, kun tavallinen ihminen kävelee kauppaan ja valitsee mieleisensä tavaran tai vastaavasti palvelun. Yksinkertainen asia on tehty lakiteknisesti erittäin hankalaksi. Näin on lukuisa määrä yrittäjiä lopettanut toimintansa Suomessa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti