torstai 27. marraskuuta 2014

Tieteellinen humanismi ja uskonnot

Nykyiset valtauskonnot ovat lähes järkiään 2500 vuotta vanhoja. Ne ovat ajalta, jolloin ihmiskunta oli pääsääntöisesti siirtynyt metsästäjä-keräilytaloudesta maatalouteen. Siinä vaiheessa ihmisille tuli eteen kaksi uutta asiaa, joiden kanssa heidän piti tulla toimeen. Toinen oli maatalouden vahva riippuvuus luonnonoloista ja toinen ihmisten keskinäinen riippuvuus toisistaan siksi, että maatalousyhteiskunnassa jouduttiin siirtymään työnjakoon ihmisten kesken. Kukin tuotti tavaroita tai palveluita, jotka piti tarpeen mukaan vaihtaa keskenään. Sen myötä kehittyi myös raha, jolle lopulta kertyi muitakin käyttötarkoituksia kuin vaihdon väline.

Kirjoitustaito alkoi kehittyä jo 5300 vuotta sitten, mutta se liittyi pian myös nykyisten valtauskontojen leviämiseen. Kansat, joilla ei ollut omaa kirjoitustaitoa, nujerrettiin lyhyessä ajassa joko aseellisesti tai henkisesti. Suomalaisena olen erittäin ylpeä siitä, että meille oli jo kehittynyt luonnonläheinen ja rauhantahtoinen kalevalainen kulttuuri, ennen kuin tänne tuli Ruotsista ja Venäjältä asevoimin juutalaisperäinen kristinusko.

Olemme voineet säilyttää hengessämme ja kielessämme sellaisia asioita, jotka puuttuvat indoeurooppalaisista kielistä ja ajattelumaailmasta. Niitä ovat sukupuolten tasa-arvo, luonnonläheisyys ja ristiriitojen voittaminen ilman aseita laulamalla eli vastustajan voittaminen pelkästään sanan voimalla. Valitettavasti kristinusko on syrjäyttänyt tätä ajattelua kapitalistisella voitontavoittelulla ja toisen ihmisen alistamisella.

Maailma eli aina 1700- luvun lopulle saakka eli lähes 2400 vuotta näiden ikiaikaisten valtauskontojen vallassa. Pahimmillaan ihmisiä poltettiin noitina ja kerettiläisinä. Vasta 1600-luvulla, mutta etenkin 1700-luvulla tieteellinen humanismi alkoi nostaa päätään uskontojen huuruisesta maailmasta.

Sitä mukaa kuin tähtitiede, fysiikka, matematiikka, kemia ja myöhemmin humanistiset tieteet pääsivät valtaan, alkoi uskontojen taantumuksellinen, ihmistä alistava voima vähitellen heiketä. Vieläkin uskonnot käyvät tuhoisaa taistelua järkeä vastaan, mikä näkyy erityisesti siinä, että Maapallo on yli kaksinkertaisesti ylikansoitettu siihen nähden, minkä määrän ihmisiä se voisi ylläpitää. Ihmisiä on nyt lähes 7,5 miljardia mutta Maapallo kestäisi vain kolme miljardia.

Tieteellisellä humanismilla on jo melkoinen ote ihmisten välisestä käyttäytymisestä, mutta yhä vielä vanhat uskonnot pitävät ihmisiä otteessaan. Erityisesti Lähi-Idässä, josta monet suuret uskonnot ovat lähtöisin, taistellaan edelleen verissä päin. Siellä ei ole tieteellinen humanismi saanut jalansijaa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti